Säkerhet i trafiken

Vi på räddningstjänsten gör allt vi kan för att du ska komma fram säkert, men det finns några saker som du kan tänka på och göra för att skydda dig och förebygga olyckor i trafiken. 

  • Anpassa hastigheten efter väglag och väder

  • Håll avstånd till andra medtrafikanter

  • Använd reflex

Trafik herrgårman

Varje år skadas många personer i trafikolyckor och omkring 200 omkommer, enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

Vi är många aktörer som arbetar med att öka säkerheten så att antalet trafikolyckor ska minska. Räddningstjänsten Syds uppdrag är att förebygga olyckor och att snabbt och effektivt genomföra räddningsinsatser av olika slag.

Vi åker årligen på runt 600 trafikolyckor och arbetar kontinuerligt med att utveckla vår förmåga och vår samverkan med andra samhällsaktörer. Vi arbetar också med information och rådgivning för att öka kunskapen om vad du själv kan göra för att förebygga eller agera vid en olycka.

Bilister

Uppmärksamhet på bilkörningen är kanske det allra viktigaste för att minska risken för olyckor och brist på uppmärksamhet är en vanlig orsak till att du inte hinner se eller uppfatta vad som sker i tid. Det kan vara ett barn som plötsligt går ut i gatan, en cyklist som du inte ser i mörkret eller ett djur som kommer upp på vägbanan. Kör när du kör, så ökar chansen att du hinner agera i tid! 

Väder och väglag kan förändras ofta och snabbt. Tänk därför på:

  • Håll avstånd till medtrafikanter

  • Håll hastigheten för att kunna bromsa i tid

  • Håll dig uppdaterad om trafikläget via exempelvis Trafikverket och Sverige Radio.

Vinterrusta bilen

Snö och ishalka kommer alltid lika oväntat och leder ofta till olyckor, långa köer eller störningar i trafiken. Se till att vara förberedd.

Vid en trafikolycka

Är du först på plats vid en trafikolycka ska du överblicka läget och larma 112. Tänk först och främst på säkerheten när du stannar så att du inte själv riskerar att bli påkörd. 

Cyklister

Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. Utrusta din cykel med belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Använder du reflexväst syns du ännu bättre.

Som cyklist är du helt oskyddad i trafiken. Använd alltid hjälm och se till att du har ringklocka.

Tänk också på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Din säkerhet är viktigast, var beredd att stanna – även om det är grönt ljus för dig! 

Gående

Syns du - finns du! Både på landsbygden och inne i stan är det klokt att bära reflexer. Gatubelysningen gör att du ser, men garanterar inte att du själv syns. I mörker har våra ögon svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Om det regnar eller är disigt ute blir det ännu svårare för en bilist eller busschaufför att se dig.

95% av ljuset som träffar en reflex återkastas, men träffar ljuset ett svart eller mörkt plagg då återkastas bara 5%. Du blir alltså närmast osynlig. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken.

Reflexer är absolut en av de enklaste och billigaste livförsäkringar du kan ha. De finns i många olika varianter:

  • Kläder – i spänne, med säkerhetsnål eller som slap wrap

  • Som hänge på väskan

  • På cykeln, barnvagnen eller rullatorn

  • Som armband, pannband, mössa eller vristband

  • Eller varför inte skaffa dig en reflexväst om du t ex joggar eller cyklar mycket i skymning och mörker

För kunna se denna videon behöver du godkänna cookies

  • privatperson
  • trafiksäkerhet

Senast uppdaterad: 16 oktober 2024, Kl 13:51