Förebygg vanliga brandrisker i hemmet

Här hittar du tips på hur du kan förebygga brandrisker i hemmet, till exempel genom batteriljus, säkra rutiner för rökning och matlagning.

Säkra rutiner vid rökning

Rökning som inte sker på ett säkert sätt är den vanligaste kända orsaken vid dödsbränder. Brännmärken i kläder eller möbler är ett varningstecken.

Många bränder startar av att cigaretter sätter eld på kläder, sängkläder eller möbler. Morgonrockar i fleece och nattlinnen i nylon är exempel på kläder som lätt börjar brinna.

Försök att skapa säkra rutiner vid rökning. Rök inte i sängen eller i närheten av inredning som kan börja brinna. Använd stabila tändare och askfat. Blöt askan innan den slängs. För att skydda mot brand i kläder och möbler finns allt från rökförkläden till flamskyddade filtar och textilier.

E-cigaretter är att föredra eftersom dessa inte brinner och avger aska.

Levande ljus

Felplacerade eller bortglömda ljus kan utgöra en brandfara.

Om du tänder levande ljus så håll dem under uppsikt. Se till att ljusen är rätt placerade med avstånd till gardiner och annan inredning. Använd stadiga ljusstakar i brandsäkert material. Undvik ljusdekorationer av textil eller plast.

Använd helst batteridrivna ljus som är ett säkrare alternativ.

Spisen

En vanlig orsak till brand i hemmet är en bortglömd kastrull på spisen.

Kontrollera alltid att spisen är avstängd när du går hemifrån eller går och lägger dig. Förvara inte papper, dukar eller annat brännbart i närheten av spisen. Rengör köksfläkt och filter regelbundet.

Om det finns risk för att du glömmer bort spisen kan en spisvakt eller timer vara en lösning.

Elektronik

Använd inte elektriska värmefiltar, madrassvärmare eller liknande när du ska sova, och följ tillverkarens instruktioner.

Om du har lampor som kan bli varma, täck inte över dem och se till att de står fritt från brännbar inredning. Se till att sänglampan står stadigt eller är ordentligt fastskruvad. Om lamphållaren har en maxeffekt så var noga med att inte ljuskällans effekt överstiger den.

Vi rekommenderar LED-belysning i första hand.

Senast uppdaterad: 07 juni 2024, Kl 09:35