Rekommenderat brandskydd

Vi på räddningstjänsten rekommenderar att det finns fungerande brandvarnare, handbrandsläckare och brandfilt i alla bostäder.

 • Brandvarnare

  Med brandvarnare blir du varnad tidigt och hinner ta dig ut. Vi rekommenderar minst en brandvarnare på varje våningsplan samt en brandvarnare i varje rum där någon sover. Glöm inte att testa dem genom att trycka på knappen en gång i månaden eller när du varit bortrest. 

 • Handbrandsläckare

  Med en handbrandsläckare kan du själv släcka en mindre brand. En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret.

 • Brandfilt

  Med en brandfilt kan du släcka till exempel en brand på spisen, i en möbel eller i kläder. Vi rekommenderar en brandfilt som är 120 x 180 cm.

Brandvarnare räddar liv

Brandvarnare räddar liv, när de fungerar. Så glöm inte att testa dina brandvarnare flera gånger om året, särskilt när du varit bortrest, och byt batteri om det behövs. Kanske kan du även hjälpa en granne eller anhörig som har svårt att nå upp själv.

I flerbostadshus ansvarar fastighetsägaren för att det finns en brandvarnare i varje bostad, men hyresgästen ska se till att den fungerar. 

 • Vi rekommenderar minst en brandvarnare på varje våningsplan och en i varje sovrum.
 • Om du bor i ett större hus kan seriekopplade brandvarnare vara ett bra alternativ. Det innebär att om en brandvarnare utlöser så larmar även de andra.
 • Har du svårt att höra brandvarnaren finns det flera hjälpmedel. Till exempel blixtljus eller vibrationsplatta. I vissa kommuner kan du få hjälp att koppla brandvarnaren till trygghetslarmet. 

 

Många hem saknar fungerande brandvarnare

Av de cirka 530 bostadsbränder som Räddningstjänsten Syd åkt på under 2022-2023 så saknade omkring 40 % fungerande brandvarnare. Det är oroande!

Med fungerande brandvarnare blir du varnad tidigt. Du hinner ta dig ut och kan begränsa branden och skadorna. Det kan göra stor skillnad under de minuter det tar innan räddningstjänsten är framme.

Släck en mindre brand själv

Med en handbrandsläckare och brandfilt hemma kan du själv släcka en mindre brand. Men tänk på att aldrig riskera din egen säkerhet.

Vi rekommenderar en pulversläckare på minst 6 kg. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC. Pulver är det mest effektiva släckmedlet och det är lätt att använda. Sikta mot lågans bas med en svepande rörelse.

Brandfilten ska helst vara 120 x 180 cm så att den täcker en människa om det börjar brinna i till exempel kläder. För att använda brandfilten drar du ut den och lägger den bestämt över branden. Tryck med händerna ovanpå filten. 

Var kan jag köpa brandskydd?

Brandvarnare, pulversläckare och brandfilt finns att köpa i de flesta butiker och stormarknader. För andra typer av brandskydd finns det särskilda hjälpmedelsbutiker och webbutiker. Många försäkringsbolag kan ge bra tips om tillverkare och återförsäljare.

Kommunerna och Region Skåne kan också ge stöd för bostadsanpassning och hjälpmedel som kompenserar för en nedsatt eller förlorad kroppslig funktion eller förmåga att klara ett vardagligt liv.

Kontakta din kommun eller regionen för mer information om vilka möjligheter du har att få anpassad hjälp.

Vi på Räddningstjänsten Syd erbjuder också information och rådgivning om hjälpmedel och individanpassat brandskydd som kan öka tryggheten i ditt hem.

 • privatperson
 • brandsäkerhet

Senast uppdaterad: 10 juni 2024, Kl 09:33