Om självmord - Hjälp finns att få, och att ge

Psykisk ohälsa är en allvarlig folkhälsofråga och det kan drabba alla. Ingen ska behöva avsluta sitt liv. Ändå genomförs runt 1500 självmord i Sverige, varje år. Men självmord går att förebygga och förhindra. Genom att uppmärksamma och lyssna kan man hjälpa den som mår dåligt att hitta nya utvägar eller bli medveten om att söka hjälp.

Alla kan göra något - Våga fråga!

Det går att förhindra självmord, trots att många inte tror att det går.

Mår du dåligt? 

Det finns hjälp att få! Våga berätta för någon om hur du mår. Det kan vara en närstående, vän, kollega eller en organisation. Du är inte ensam, även om det kan kännas så, och att prata med någon kan göra att du ser nya möjligheter och lösningar att må bättre.

Nedan finns kontaktuppgifter till organisationer som kan erbjuda professionell hjälp.

Känner du någon som mår dåligt? 

Våga fråga! Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen avslutar sitt liv. En liten handling från dig kan göra stor skillnad för en annan människa – ett hej eller en hand på axeln kan betyda mycket. Som medmänniska kan vi ge oss tid att lyssna på den som mår dåligt, och uppmuntra att söka professionell hjälp.

Om du misstänker fara för någons liv, ring 112!

Här kan du få hjälp

Du stannar väl kvar?

Många självmord inträffar i den yttre miljön och räddningstjänsten är en av flera aktörer som möter detta, och som varje vecka tar emot larm om hot om suicid. 

Vi har, tillsammans med våra kollegor inom polisen, ambulansen, SOS Alarm och organisationen Suicide Zero producerat filmen Du stannar väl kvar? där vi vill visa att den som mår dåligt inte är ensam och att det finns hjälp att få. Filmen visar också att hjälp finns att ge för den som har någon i sin närhet som mår dåligt. Tillsammans kan vi göra skillnad.

För kunna se denna videon behöver du godkänna cookies

  • privatperson
  • utbildning

Senast uppdaterad: 31 maj 2024, Kl 10:36