Hem & Fritid

Ett bra skydd börjar med att du vet vilka risker som finns och hur du kan agera utifrån den kunskapen. Då kan du förebygga de flesta olyckor. Oavsett om du är hemma eller på semester, i naturen eller till havs.

Brand

Skydda dig mot bränder. Se till att du har rätt brandskydd hemma och att du känner till de vanligaste brandriskerna, ute och inne. Här får du goda råd om hur du förebygger olika typer av bränder samt hur du hanterar laddningsbara batterier på ett säkert sätt. Vi går också igenom vad som gäller när du ska grilla eller elda. För dig som har svårt att upptäcka en brand i tid eller ta dig ut själv så ger vi förslag på hjälpmedel som förstärker brandskyddet.    

Trafik

Varje år skadas och omkommer många personer i trafikolyckor. Vi på räddningstjänsten gör allt vi kan för att du ska komma fram säkert, men det finns några saker som du kan tänka på och göra för att skydda dig och förebygga olyckor i trafiken. Både som bilist, cyklist och gångtrafikant. Håll avstånd, håll rätt hastighet och håll dig uppdaterad är exempel på sådant som höjer säkerheten så att alla kommer fram.

Vatten

Simma lugnt! Badsäkerhet handlar om att känna sig trygg i vattnet och veta vad du ska tänka på vid olika badplatser. Det handlar också om att agera säkert till sjöss eller havs. Flytvästen på, bada aldrig ensam och håll alltid uppsikt över barn är några tips som vi vill uppmärksamma.

Besvärligt väder

När vi drabbas av stormar, strömavbrott, starka vindar, skyfall, översvämningar eller allmänt besvärligt väder kan det vara bra att känna till vad räddningstjänsten rekommenderar. Både hur du kan förbereda dig, vad du kan göra när det händer och vart du kan vända dig om du behöver hjälp.

Hemberedskap

Vid en större kris testas vår beredskap och samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid - se över din hemberedskap.

Om självmord

Psykisk ohälsa är en allvarlig folkhälsofråga och det kan drabba alla. Ingen ska behöva avsluta sitt liv. Ändå genomförs runt 1500 självmord i Sverige, varje år. Men självmord går att förebygga och förhindra. Genom att uppmärksamma och lyssna kan man hjälpa den som mår dåligt att hitta nya utvägar eller bli medveten om att söka hjälp.

Barnens sida

Här hittar du roliga aktiviteter, pyssel och våra bästa tips om brand- och trafiksäkerhet. Du kan också lära känna brandapan Flammy.

  • privatperson
  • besvärligt väder
  • brandsäkerhet
  • brandrisk ute
  • förstärkt brandskydd & seniorsäkerhet
  • hemberedskap
  • trafiksäkerhet
  • vattensäkerhet

Senast uppdaterad: 24 maj 2024, Kl 11:34