Frågor och svar

Nedan finner du svar på vanliga frågor som vi på Räddningstjänsten Syd brukar få från de som söker jobb hos oss.

Hur ansöker jag?

Du ansöker här på vår hemsida. Klicka på aktuell tjänst så kommer du vidare till information om tjänsten samt ansökningsformulär.

Blir alla lediga tjänster utannonserade?

Alla tjänster där vi inte har interna kandidater utannonserar vi externt. I dessa fall så lägger vi alltid ut tjänsterna på vår hemsida.

Har min ansökan kommit in?

Har du fått ett svarsmail till den e-postadress som du uppgett så har din ansökan kommit in.

Kan jag skicka in en spontanansökan?

Nej, som det ser ut just nu har vi tyvärr ingen möjlighet att administrera spontanansökningar.

Tar ni emot praktikanter?

Vi tar kontinuerligt emot praktikanter från SMO (Skydd mot olyckor), brandingenjörsprogrammet och RUB. Platserna fördelas genom utbildningen. Tyvärr kan vi inte erbjuda andra praktikplatser eller prao utöver dessa utbildningar.

När det gäller skol- och examensarbeten så inleder vi samarbeten i den mån vi har möjlighet. För att vi ska kunna ta hand om din förfrågan på bästa sätt är det viktigt att du hör av dig i god tid, minst en månad i förväg. Vill du göra en intresseanmälan kan du maila till info@rsyd.se

Vart vänder jag mig om jag vill veta mer om tjänsten?

Till varje annons har vi två kontaktpersoner som är insatta i den utlysta tjänsten och rekryteringsprocessen. Ta kontakt med någon av dessa för att få veta mer.

När påbörjar ni intervjuer till de olika tjänsterna?

Normalt sett påbörjar vi intervjuerna cirka två veckor efter att ansökningstiden gått ut. Är du aktuell för tjänsten så kommer du att bli kontaktad av oss. I vissa rekryteringar sker urvalet löpande, men då framgår det av annonsen.

Kan jag få personlig återkoppling på min ansökan?

Vi har ofta många sökande till våra lediga tjänster och har tyvärr inte tidsresurser till att ge alla sökande återkoppling.

Vad finns det för krav för att bli brandman hos er?

Vi kräver formell utbildning från SMO (Skydd mot olyckor), brandman heltid kompletterad med SMO-kompetens eller motsvarande. Du ska bland annat vara samhällsengagerad, öppen och utvecklingsinriktad med ett intresse för att arbeta med alla typer av människor. Vi kräver också att du är simkunnig, klarar arbete på hög höjd och har en god samlad fysisk förmåga.

Vad är positiv särbehandling?

Positiv särbehandling regleras i diskrimineringslagen och betyder att arbetsgivaren kan prioritera sökande från det underrepresenterade könet vid likvärdiga meriter. Då räddningstjänsten är en bransch med snedfördelad könsfördelning i flera yrken ser vi detta som ett viktigt verktyg för att bli en jämställd arbetsplats. Det framgår i annonsen för tjänsten om vi kommer att använda positiv särbehandling.

  • privatperson
  • jobba hos oss
  • lediga jobb

Senast uppdaterad: 15 maj 2024, Kl 11:46