Ihop kan vi rädda liv

Du kan vara trygg med att vi kommer när vi behövs, men tänk på att du kan göra något först. Vår finaste julklapp är kunskap om hur du skyddar dig och dina nära mot bränder. Den omtanken vill vi sprida i juletid. Ihop kan vi rädda liv!

ihop kan vi rädda liv

December kan vara en månad full av spänning och förväntan. Med prasslande paket, tända ljus, stämningsfull musik och väldoftande knäck som puttrar på spisen. Samtidigt är det bråda dagar med mycket som ska hinnas med. Kanske hinner snöflingorna falla innan det är dags att samlas och umgås med nära och kära. Oavsett hur din december ser ut vill vi dela med oss av våra goda råd för en fridfull jul.

I december testar alla sina brandvarnare

Brandvarnare räddar liv, när de fungerar. Tryck på knappen så vet du! Särskilt om du varit hemifrån några dagar. Byt batteri när det behövs. Hjälp anhöriga och grannar som har svårt att klara det själva.

  • Vi rekommenderar att du har minst en brandvarnare på varje våningsplan, och en brandvarnare i varje rum där någon sover. Då blir du varnad tidigt och kan sätta dig i säkerhet. En tidig varning kan också minska skadorna i din bostad.
  • Har du svårt att höra brandvarnaren finns det flera hjälpmedel. Till exempel blixtljus eller vibration. I vissa kommuner kan du få hjälp att koppla brandvarnaren till trygghetslarmet.

Läs mer om förstärkt brandskydd

Om det börjar brinna

  • Rädda - Varna - Larma - Släck

Rädda dig själv och de i omedelbar fara. Varna andra i närheten. Larma 112. Släck om det är möjligt. Med en brandfilt och en pulversläckare hemma kan du själv släcka en mindre brand. Men tänk på att aldrig utsätta dig för fara. Om du inte kan släcka själv ska du ta dig ut. Stäng alla dörrar på vägen för att hindra branden och röken från att sprida sig.

Håll ett extra öga på spisen

Visste du att nästan hälften av alla bränder hemma börjar på spisen? Ofta handlar det om en bortglömd kastrull eller stekpanna som leder till torrkokning. Så håll alltid koll när du lagar mat.

  • Skulle det börja brinna ska du kväva elden med ett lock eller en brandfilt och stänga av spisen.
  • Häll aldrig på vatten om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas häftigt, brinnande och kokande olja skvätter och kan orsaka både brännskador och brandspridning.

Vi tänder ett ljus i advent

Levande ljus höjer både värmen och stämningen, men de orsakar också bostadsbränder.

  • Se till att dina ljusstakar står stadigt och undvik dekorationer som kan börja brinna.
  • Placera ljusen med avstånd från gardiner och annan inredning.
  • Viktigast av allt - glöm inte att släcka innan du lämnar rummet!   

Mysigt framför brasan

Intresset för eldstäder som ett alternativ för att värma upp hemmet har ökat. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Men det finns några viktiga saker att tänka på.

  • Följ alltid tillverkarens instruktioner för eldning.
  • Elda med rätt bränsle (torrt bränsle) och rätt mängd, max 3 kg ved/timme.
  • Ha god lufttillförsel i skorstenen och se till att det inte finns några hinder, till exempel fågelbon, som kan täppa till.
  • Ta bort brännbart material nära eldstaden och ta hand om askan i ett obrännbart kärl.
  • Kom ihåg! Eldstaden ska sotas och kontrolleras regelbundet.

Läs mer om hur du eldar säkert i din eldstad

Med önskan om en fridfull jul!

Våra bästa julklappstips

En omtänksam julklapp för alla som vet, hur viktigt det är med brandsäkerhet. Något som piper och ger dig tid, att släcka själv och rädda liv.

  • Nyheter

Senast uppdaterad: 27 november 2022, Kl 12:10