Glöm inte trycka på knappen

Nu är den här, årets brandvarnardag! Så glöm inte att testa dina brandvarnare och byt batteri om det behövs. Kanske kan du även hjälpa en granne eller anhörig som har svårt att nå upp själv. För vi på räddningstjänsten vet att brandvarnare räddar liv – när de fungerar.

Brandvarnare

1 december är utsedd till nordisk brandvarnardag. Vi ser gärna att du testar dina brandvarnare flera gånger om året, men om det är någon gång du ska göra det så är det nu. Tryck på knappen så vet du!

Många hem saknar fungerande brandvarnare

Av de cirka 530 bostadsbränder som Räddningstjänsten Syd åkt på under 2022-2023 så saknade omkring 40 % fungerande brandvarnare. Det är oroande!

Med fungerande brandvarnare blir du varnad tidigt. Du hinner ta dig ut och kan begränsa branden och skadorna. Det kan göra stor skillnad under de minuter det tar innan räddningstjänsten är framme.

  • Vi rekommenderar att du har minst en brandvarnare på varje våningsplan, och en brandvarnare i varje rum där någon sover.
  • Har du svårt att höra brandvarnaren finns det flera hjälpmedel. Till exempel blixtljus eller vibrationsplatta. I vissa kommuner kan du få hjälp att koppla brandvarnaren till trygghetslarmet.

Om du har svårt att uppfatta en brand eller ta dig ut själv är du extra sårbar.

Om det börjar brinna

  • 1 Rädda dig själv och de i omedelbar fara

  • 2 Varna andra i närheten

  • 3 Larma 112

  • 4 Släck om det är möjligt

Med en brandfilt och en pulversläckare hemma kan du själv släcka en mindre brand. Men tänk på att aldrig utsätta dig för fara.

Om du inte kan släcka själv ska du ta dig ut. Stäng alla dörrar på vägen för att hindra branden och röken från att sprida sig.

Goda råd för en trygg och säker jul

Vår finaste julklapp är kunskap om hur du skyddar dig och dina nära. Den omtanken vill vi sprida i juletid. Du kan vara trygg med att vi kommer när vi behövs, men tänk på att du kan göra något först.

  • Nyheter

Senast uppdaterad: 01 december 2023, Kl 10:00