Ett förstärkt brandskydd räddar liv
En varm sommarkväll sitter Barbro som vanligt vid sitt köksfönster och tittar ut på gatan. I nästa ögonblick vaknar hon upp på sjukhuset och minns inte hur hon hamnade där. Ett trygghetslarm kopplat till brandvarnaren skulle visa sig ha räddat hennes liv.
–Vi fick larm om en brand i en lägenhet och åkte direkt dit. När vi kom fram såg vi att det rök från ett fönster på andra våningen. Vi tog oss in genom fönstret med hjälp av vår stege och hittade en person på golvet som vi tog ut på trottoaren, berättar tjänstgörande styrkeledare.
Barbro tas om hand av ambulanspersonal som kör henne till sjukhuset. På plats får de kontakt med henne och hon minns inget från händelsen.
I Barbros kök har en mindre brand uppstått på spisen. Tre av spisplattorna var på och flera plastburkar och underlägg har tagit fyr.
Trygghetslarmet kopplat till brandvarnaren
Tre dagar tidigare kopplades Barbros trygghetslarm till hennes brandvarnare. Detta innebär att när hennes brandvarnare utlöstes varnades även larmcentralen som ansvarar för trygghetslarmen. På så vis kunde både hem- och räddningstjänst vara snabbt på plats och hjälpa Barbro ut innan det var för sent.
Behovet av förstärkt brandskydd kan öka med åldern
Varje år dör cirka 80 personer i bostadsbränder i Sverige. Med åldern, eller i samband med någon funktionsvariation, ökar risken för att drabbas av eller omkomma i brand. Det kan till exempel handla om nedsatt hörsel, nedsatt rörlighet eller minnesproblematik.
Britt-Marie Andersson är seniorsamordnare på Räddningstjänsten Syd och har genom åren varit med om många situationer liknande Barbros.
–Det händer att vi får larm om tjutande brandvarnare där grannar har försökt att få kontakt med den boende utan att lyckas. När styrkan kommer dit visar det sig att personen sovit gott utan att varken höra grannarna eller brandvarnaren.
Samarbete med kommun och hemtjänst betyder mycket
Här är en god samverkan avgörande menar Britt-Marie. Många av de som dör i bränder har redan någon form av stödinsatser, till exempel trygghetslarm eller hemtjänst.
–Det handlar om att olika trygghetsskapande aktörer, till exempel kommun, region och räddningstjänst, jobbar tillsammans och tar ett gemensamt ansvar för att hjälpa dem som är särskilt utsatta för risker.
I sin roll som seniorsamordnare försöker Britt-Marie ständigt hitta olika former för samverkan med kommunerna, inte minst med hemtjänsten.
–I samband med händelser erbjuder vi alltid vårt stöd och kan komma med råd om lämpliga hjälpmedel. Vi utbildar också hemtjänstpersonal i hur de kan uppmärksamma personer som har behov av förstärkt brandskydd. Jag ser återkommande hur detta faktiskt räddar liv.
*Barbro heter egentligen något annat
Hjälpmedel som stärker ditt brandskydd
-
Blixtljus och vibrationsplatta
Detta är ett bra alternativ om du har svårt att höra brandvarnaren, till exempel på natten när du sover och hörapparaten ligger på sängbordet.
-
Trygghetslarm kopplat till brandvarnaren
I en del kommuner kan du ansöka om att få brandvarnaren kopplad till trygghetslarmet. Det ger en tidig indikering och gör att hemtjänstpersonal och räddningstjänst kan vara snabbt på plats.
-
Timer eller spisvakt
För personer med minnesproblematik är det extra viktigt att ha spisvakt. En spisvakt kan bestå av olika funktioner. Ofta har den både en timerfunktion och en värmesensor som stänger av spisen vid risk för brand.
Träffa oss i oktober
Den 1 oktober är utsedd till internationell äldredag för att bland annat uppmärksamma äldres livsvillkor. Under de kommande veckorna besöker Britt-Marie flera olika aktiviteter och mötesplatser för att informera och ge råd om förstärkt brandskydd.
Balansera Livet
Torsdag 3 oktober
kl. 9-15
AF-borgen i Lund
Läs mer på Lund kommuns webbplats
Rullatorservice
Onsdag 23 oktober
kl. 09.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00
Dalbyvägen 51 i Arlöv
Läs mer på Burlöv kommuns webbplats
Vad kan du som anhörig göra?
Om du är orolig för någon som står dig nära kan du ställa dig följande frågor för att avgöra om personen är extra riskutsatt.
-
1 Kan personen uppfatta om det börjar brinna?
Kan personen höra larmet från brandvarnaren? Är personen ofta påverkad av exempelvis läkemedel eller alkohol?
-
2 Kan personen agera på ett relevant sätt om det börjar brinna?
Har personen svårt att ta sig ut själv?
Har personen svårt att förstå vad larmet från brandvarnaren innebär?
Kan personen larma 112? -
3 Har personen ett beteende som ökar risken för brand?
Glömmer personen ibland att stänga av spisen? Finns det tecken på brända matrester i kastruller eller stekpanna?
Finns det brännmärken efter cigaretter på exempelvis golv, möbler eller kläder?
Verkar personen ha svårt att hantera rökning, tändstickor eller tändare på ett säkert sätt?
Kontakt för mer information
Kontakta oss om du har frågor. Vi gör kostnadsfria hembesök där vi går igenom hemmiljön och de individuella behoven. Då kan vi också komma med förslag på hjälpmedel och vart du kan vända dig.
Kontakt
- Nyheter
Senast uppdaterad: 01 oktober 2024, Kl 08:34