Hållbart är att rädda både liv och egendom

Är det rimligt att ett modernt flerbostadshus med fem våningsplan och 27 hushåll ska behöva rivas efter en vindsbrand? Kaliber i P1 har granskat problematiken med bränder i modulhus av träkonstruktion. Räddningstjänsten Syd deltar i inslaget och välkomnar en debatt om hållbart byggande även utifrån brandperspektivet.

Brand i flerbostadshus

Det var i augusti 2023 som larmet om brand i ett flerbostadshus kom in. Räddningspersonalen på plats kunde konstatera att det rörde sig om en omfattande vindsbrand, med ett snabbt och kraftigt brandförlopp.

Byggnaden utrymdes och räddningsinsatsen blev både resurs- och tidskrävande, med risker kopplat till ras av byggnadsdelar och svåråtkomliga konstruktionsbränder som spred sig nedåt i byggnaden genom hålrummen mellan moduler.

Först två dygn senare kunde räddningstjänsten avsluta insatsen. Då var brand- och vattenskadorna så omfattande att hela huset behövde rivas.

Problematiken med byggnadssättet

Byggnaden togs i bruk 2020 och var en prefabricerad modulbyggnad i trä (volymelement av trä) vilket innebär att byggnadens stomme bestod av en uppreglad lättkonstruktion av trä. Denna byggnadsteknik innebär att det bildas modulskarvar/hålrum mellan varje modul både horisontellt och vertikalt där träreglarna är exponerade. Varje lägenhet består av en eller flera moduler.

Byggnadssättet medför ett mindre klimatavtryck och byggnationen kan uppföras snabbt och kostnadseffektivt. Men eftersom även en mindre brand kan leda till mycket stora egendomsskador blir det i längden dyrt och inte miljömässigt hållbart, då återuppbyggnad medför både stora kostnader och stort klimatavtryck.

En svåråtkomlig brand med spridning i stommen runtom lägenheterna

I det här fallet bedöms branden ha startat i förrådsutrymmet på vinden. Den spred sig sedan nedåt i byggnaden via hålrummen mellan modulerna/lägenheterna. Detta medförde en oförutsägbar spridning i väggar och bjälklag och resulterade i en väldigt komplex insats.

Händelsen i Malmö är inte den enda branden i modulbyggnation som resulterat i omfattande egendomsskador. Exempelvis inträffade en brand i ett bostadshus i Luleå 2013 och en brand i ett bostadshus i Uppsala 2018, där utredningarna visar på liknande utmaningar. 

Vi vill rädda både liv och hem

Räddningstjänsten Syd anser inte att utfallet är en rimlig konsekvens av en vindsbrand. Vi vill att debatten om klimatsmart och hållbart byggande i större utsträckning även beaktar risker i samband med bränder och konsekvensen för den enskilde.

En brand bör inte kunna spridas okontrollerat i väggar och bjälklag. Det är riskfyllt, och det är svårt att bortse från den oåterkalleliga konsekvensen att så många förlorar sina hem, sina ägodelar och sin trygghet.

Vi välkomnar ett tydligare lag- och regelverk. Men oavsett så anser vi att det borde finnas en högre ambition i byggbranschen och hos fastighetsägare, med ett större ansvarstagande för att självklart rädda liv, men också hem och egendom.

Det är vi övertygade om att både boende och näringsidkare också förväntar sig.

Kontakt vid frågor

Nina Gustafsson, funktionschef vid enheten för samhällssäkerhet

Telefon 070-146 37 06

E-post

  • Pressmeddelande

Senast uppdaterad: 16 september 2024, Kl 09:32