Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - sommarbild_strand_webb870.jpg

Trygg och säker i sommar - var du än befinner dig

27 juni, 2022, kl 13:20

Sommaren är nu här med besked! Och så även semestern för många. Oavsett var du befinner dig i sommar vill vi att du ska få en trygg semester och genom att känna till några av de vanligaste riskerna kan du också förebygga olyckor och skydda dig och dina nära om något skulle hända.

Ingen ska behöva drunkna
Det är sommarens viktigaste budskap! Med kunskap om säkerheten (men också om riskerna) kan olyckor förhindras. Förra året miste 97 personer livet i samband med drunkningsolyckor och män och pojkar står för majoriteten av drunkningsolyckorna.

Redan nu har värmen som har kommit fört många till badplatser för att svalka sig. Bli inte en del av drunkningsstatistiken; skaffa dig kunskap om hur du kan känna trygghet vid vatten. Okunskap är farligt, inte vatten!

  • Bada alltid tillsammans med någon
  • Ha barn och icke simkunniga på armlängds avstånd
  • Simma längs stranden

Ska du ut med båt och saknar flytväst? Flytvästen räddar liv! Vi lånar ut flytvästar kostnadsfritt på brandstationen i Löddeköpinge. Såhär gör du för att låna flytväst

Blockera aldrig en räddningsväg – det kan vara livsavgörande
Många besökare på våra badplatser bäddar för överfyllda parkeringar och felparkerade bilar. Parkeringen är ofta räddningstjänstens och ambulansens väg fram till människor som har drabbats av drunkning eller annan olycka. Blockera därför aldrig en räddningsväg eller andra vägar fram till badet. Vi ber er att ha ambulansen, polisen och räddningstjänsten i tankarna när du parkerar din bil, MC och cykel. Vid drunkningsolyckor kan sekunder vara skillnaden mellan liv och död – en felparkerad bil kan försena oss med flera minuter.

Brandsäker sommar - var du än befinner dig
Tänk på att det kan ta tid för oss att hitta och rycka ut till en brand i sommarstugan, på campingen eller i båten. En fungerande brandvarnare ger dig de bästa förutsättningarna för tidig upptäckt, och med brandsläckare och brandfilt kan du själv göra en första viktig insats för att begränsa brandens spridning. Se till att du har alla tre nära till hands, oavsett var du semestrar i sommar.

Torr mark kan orsaka bränder i skog och mark
Under våren och sommaren ökar risken för brand i skog och mark då det är torrt i marken. Om du ska grilla eller elda utomhus krävs extra uppmärksamhet och se alltid till att du har vatten att släcka med. När det är torrt uppmanar vi till försiktighet och avråder från eldning. Kommunen eller Länsstyrelsen kan också utfärda eldningsförbud. Vi bevakar och gör veckovisa brandriskprognoser där du kan följa det aktuella läget.

 

Vi på Räddningstjänsten Syd önskar dig en glad och trygg sommar. Tillsammans gör vi skillnad!