Mer om yrket som brandman
Som brandman på Räddningstjänsten Syd arbetar du före, under och efter olyckor. Förebyggande arbete - att uppmärksamma invånarna om ett säkert samhälle - är en viktig del i rollen som brandman. Att just släcka bränder kan vara en liten del av en vanlig arbetsdag.
Den bästa olyckan är den som inte händer, och de förebyggande arbetsuppgifterna för att förhindra att olyckor uppstår är en del av uppdraget som brandman. Det kan handla om att informera invånare om brandsäkerhet i hemmet, i form av ett hembesök. Det kan också handla om att hålla brandskydds- och sjukvårdsutbildningar för organisationer eller att utföra brandskyddstillsyner hos olika verksamheter.
En del av arbetet innebär också övning inför insatser, fysisk träning och andra förberedelser inför kommande insatser.
Som brandman kallas du in vid många olika insatser i samhället. Det kan röra sig om räddningsuppdrag vid bland annat bränder, trafikolyckor, drunkningsolyckor samt utsläpp av olja och farliga kemikalier.
Arbetet efter en olycka kan se olika ut. Det kan vara att ta hand om, informera och återkoppla till drabbade, utvärdera räddningsinsatser och genomföra avlastningssamtal.
Hur blir man brandman hos oss?
Som nyanställd brandman hos oss ska du ha genomfört utbildningen Skydd mot Olyckor (SMO) eller motsvarande. SMO-utbildningen är en tvåårig eftergymnasial utbildning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), där du lär dig såväl metoder för olycksförebyggande och skadebegränsande arbete, som att genomföra och följa upp räddningsinsatser.
Formella krav för nyanställd brandman
- Godkända betyg/intyg från SMO, brandman heltid kompletterad med SMO-kompetens eller motsvarande.
- Synskärpa enligt krav för körkortsbehörighet C.
- Genomfört rullbandstest för nyanställning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för medicinska kontroller i arbetslivet, lägst 200W. Testet kan du göra på MSB:s skolor och på olika räddningstjänster runt om i landet, bland annat hos Räddningstjänsten Syd.
- Minst Guldbojen är ett krav när det gäller simkunnighet.
-
En fysisk arbetsförmåga som testas enligt storstadsmodellen.
- Förmågan att kunna arbeta på hög höjd.
Utvecklingsmöjligheter
Vi erbjuder goda goda möjligheter till vidareutveckling inom flera områden hos oss på Räddningstjänsten Syd. Inom det operativa området finns befälsskolan som utbildar till bl.a. styrkeledare, och inom specialistområdet finns olika former att delta och arbeta i projekt, koordinera aktiviteter inom ett distrikt, arbeta som processägare med mera.
Räddningspersonal i beredskap
Du kan också bidra till ett säkrare samhälle genom att arbeta som deltidsbrandman (eller räddningsperson i beredskap som det också kallas). Då har du utöver ditt ordinarie arbete även en beredskap hos oss, hemifrån eller från jobbet, var tredje eller fjärde vecka.