Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fyrverkerier briserar på himlen

Fyrverkerier - detta gäller

Många olyckor med fyrverkerier kan förhindras! Vi reder ut vad som gäller med fyrverkerihantering.

Varje år ser vi hur fyrverkerier orsakar allvarliga skador och bränder. De som skadas är oftast män och många är under 18 år. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador på huvudet (ögon, öron) och på händer och fingrar.

Varje år inträffar också många bränder i bostäder och andra byggnader. Raketer hamnar fel för att folk slarvar med säkerheten och/eller är berusade i samband med hanteringen av fyrverkeripjäserna.

Vi har listat 10 tips för säker användning av fyrverkerier som du bör läsa igenom innan du använder fyrverkerier.

Raketer på styrpinne förbjudna

Du vet väl om att det inte längre är tillåtet att förvara och använda raketer på styrpinne utan tillstånd?

Försäljning av fyrverkerier

Om du vill sälja fyrverkerier behöver du ansöka om tillstånd för explosiv vara. Räddningstjänsten Syd är tillstånds- och tillsynsmyndighet när det gäller hantering av explosiva varor i Malmö, Lund, Eslöv, Burlöv och Kävlinge.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om tillstånd för explosiv vara.

Vi utfärdar tillstånd och genomför tillsyner

Räddningstjänsten Syd är både tillstånds- och tillsynsmyndighet för hantering av brandfarliga och explosiva varor. Det innebär att vi både utfärdar försäljningstillstånd och ser till att verksamheter följer lagar och regler.

Vi följer upp tillstånden genom tillsyner under den tidsperiod som tillståndet gäller och vårt fokus är bland annat försäljning till minderåriga. En tillsyn kan också ske om vi får information om tillbud eller brister i hanteringen av fyrverkerier.