Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Student

Hej student! Har du koll på brandskyddet i din studentbostad? Vet du om din brandvarnare funkar? Eller vad du ska göra om det börjar brinna i korridoren?

En fungerande brandvarnare räddar liv! Fastighetsägaren i din bostad eller korridor ska tillhandahålla brandvarnare men det är du som bor i lägenheten eller rummet som ska se till att den fungerar.

Skippa nattlig matlagning! De flesta bostadsbränder i Sverige startar på spisen, så välj hellre en falafel på vägen hem från festen än att koka nudlar i köket.

Såhär gör du om det börjar brinna:

Rädda
Om det börjar brinna så är det allra viktigaste att rädda dig själv och andra som är i fara. Den säkraste utrymningen sker krypandes på golvet eftersom den giftiga brandröken stiger uppåt. Stäng alla dörrar på vägen ut för att förhindra att branden och röken sprider sig.

Varna
Varna andra i närheten, så att även de kan sätta sig i säkerhet.   

Larma
Larma räddningstjänsten genom att ringa SOS Alarm på telefonnumret 112. Där ska du så snabbt som möjligt ge information om vad som hänt. Läs mer om att larma 112 här.

Släck
Försök att släcka elden. Men tänk på att inte riskera din egen säkerhet och hälsa. Om du inte kan släcka, stäng in elden. Det fördröjer brandförloppet.

 

Skriv ut viktiga telefonnummer och våra råd om brandsäkerhet i studentbostäder (och sätt gärna upp den på studentboendet).

Vill du veta hur farlig du är? Gör risktestet!
http://hurfarligardu.nu/