Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - Puffbild_reflex.jpg

Syns du, finns du – reflexen är din vän i mörkret

Både på landsbygden och inne i stan är det klokt att bära reflexer. Gatubelysningen gör att du ser, men garanterar inte att du själv syns. I mörker har våra ögon svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Om det regnar eller är disigt ute blir det ännu svårare för en bilist eller busschaufför att se dig.

95% av ljuset som träffar en reflex återkastas, men träffar ljuset ett svart eller mörkt plagg då återkastas bara 5%. Du blir alltså närmast osynlig. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken.

Enligt Motormännens Riksförbund har en bilist som kör i 50 km/tim bara två sekunder på sig att väja för en gående utan reflexer. Med reflexer har föraren nästan fem gånger så lång tid på sig att reagera från det att man upptäcker den gående.

Reflexer är absolut en av de enklaste och billigaste livförsäkringar du kan ha. 

Reflexer finns numera i många olika varianter. Du kan till exempel bära dem på

  • Kläder – i spänne, med säkerhetsnål eller som så kallad slap wrap
  • Som hänge på väskan
  • Cykeln (läs mer nedan)
  • Barnvagnen
  • Rullatorn
  • Som pann-, arm- eller vristband
  • Eller varför inte skaffa dig en reflexväst om du t ex joggar eller cyklar mycket i skymning och mörker.

Utrusta cykeln

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus som även kan vara blinkande. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. De reflexerna kan gärna sitta i ekrarna var noga med att de reflexerna sitter fast ordentligt! Var femte kollision mellan motorfordon och cykel sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån. Använder du reflexväst syns du ännu mycket bättre.

Tänk gärna också på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Din säkerhet är viktigast, var beredd att stanna – även om det är grönt ljus för dig!