Use Google to translate this website

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bild för - KBVmat870.jpg

Mat

Mat är en nödvändighet för att du ska klara dig. Den mentala förmågan försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker och mår sämre. Se därför till att alltid ha extra mat hemma - det kan behövas vid en kris.

Matbrist kan uppstå av flera anledningar; långvarigt elavbrott, leveransproblem eller importstopp av mat, klimatförändringar eller annan kris kan göra att det uppstår brist på matvaror. Därför är det bra att ha ett matförråd hemma som är tillräckligt stort att du ska kunna klara dig en vecka utan att behöva handla. 

Mat för en vecka
Vid ett strömavbrott slutar den mesta utustningen i ett modernt kök slutar att fungera. Och om strömmen försvinner så att det inte går att laga varm mat kan du använda ditt matförråd. Matförrådet bör innehålla hållbar och näringsrik mat som kan förvaras i rumstemperatur, som kan tillagas snabbt och inte kräver så mycket  eller inget vatten vid tillagning.  Tänk över och anpassa matförrådet till specialkost och eventuella allergier. Glöm inte mat till husdjuren.

Livsmedelsverkets matförrådslista innehåller veckomeny och hållbara matvaror vid kris.

Förvara maten rätt
Genom att förvara maten rätt håller den längre. Ät maten ur kylskåpet först, eftersom maten där är färsk och snabbt blir dålig. Mat som finns i frysen klarar sig ett par dagar kall även utan el. Väl skyddad och förpackad kan du förvara färsk mat utomhus om det är kallt ute. 

Laga mat tillsammans
Med ett campingkök eller en grill utomhus kan man samlas och laga mat tillsammans. Att vara tillsammans med andra är viktigt för oss i kritiska situationer.

Kontanter till affären
Vid ett långvarigt elavbrott kan det finnas en risk att affärerna inte kan ta betalt om de digitala betalsystemen inte fungerar. Då kan du behöva ha kontanter hemma för att kunna handla ifall affärerna har öppet. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning.

Foto: Thomas Henrikson, MSB